SzukajSzukaj
dołącz do nas Facebook Google Linkedin Twitter

Jak zniknąć z Facebooka?

Jeśli jesteśmy zmęczeni obecnością w serwisie Facebook i chcielibyśmy zniknąć z niego na pewien czas, lub na zawsze, to są na to sposoby. Nie ograniczają się do prostego skorzystania z jednego przycisku, konieczne jest wykonanie konkretnych procedur. Jakich? Wirtualnemedia.pl pokażą to w przejrzystym przewodniku.

fot. materiały prasowe Article

Nie ma wątpliwości - Facebook jest obecnie najpopularniejszą platformą społecznościową. Według ostatnich danych z serwisu korzysta na całym świecie ponad 2,9 mld użytkowników miesięcznie.

Jednocześnie jednak, według rozmaitych badań coraz większa rzesza internautów deklaruje swoje zmęczenie Facebookiem, dodatkowo część ma obawy związane z bezpieczeństwem swoich danych po kilku aferach z serwisem w roli głównej. Nie może więc dziwić, że wielu użytkowników decyduje się na to, by na konkretny okres zawiesić swój profil na Facebooku lub na zawsze z niego zrezygnować. O tym trendzie może świadczyć choćby fakt, że w polskim Google po wpisaniu frazy „Jak zniknąć z…” już na trzecim miejscu w podpowiedziach znajdziemy hasło „Jak zniknąć z Facebooka”.

Zawieszenie konta

Jeżeli zechcemy zrobić sobie na pewien czas odwyk od Facebooka, możemy dokonać zawieszenia swojego konta w serwisie. W wypadku takiej operacji nikt oprócz nas nie będzie widział naszego konta w serwisie, nasze imię i nazwisko pojawi się jedynie dla znajomych, będziemy też mogli nadal korzystać z komunikatora Messenger.

Aby dezaktywować konto należy wejść w Ustawienia i kliknąć na opcję Twoje informacje na Facebooku, a następnie na Dezaktywacja i usuwanie.

W nowym oknie należy zaznaczyć opcję Dezaktywacja konta i potwierdzić wybór przyciskiem Kontynuuj do dezaktywacji konta. W kolejnym kroku musimy podać swoje hasło do profilu i kliknąć na Kontynuuj.

Na następnym etapie Facebook zapyta użytkownika o przyczyny dezaktywacji konta. Można wybrać jedną z możliwości, ale nie jest to niezbędne. Samodzielne zawieszenie konta nastąpi po potwierdzeniu decyzji przyciskiem Dezaktywacja.

Czytaj także: Facebook będzie pomagał w monetyzacji treści. Wprowadza tryb profesjonalny dla profili

Po dokonaniu dezaktywacji konta w dowolnym momencie można powrócić do naszej pełnej widoczności w serwisie po zalogowaniu się na swój profil.

Kopiowanie danych

Niektórzy użytkownicy mogą zechcieć w ogóle zrezygnować z korzystania z Facebooka i zlikwidować swoje konto. Trzeba jednak pamiętać, że przy takim scenariuszu utracimy wszystkie dane i materiały zgromadzone na naszym profilu, dlatego warto je zachować przed likwidacją konta.

Aby wykonać kopię zapasową za pomocą Ustawień i zakładki Twoje informacje na Facebooku należy wybrać pozycję Pobieranie Twoich informacji.

W nowym oknie pojawi się lista treści, które mogą zostać zachowane w formie kopii. Można z niej wybrać konkretne pozycje lub zaznaczyć wszystkie.

W kolejnym kroku użytkownik musi wybrać format, w jakim dane zostaną zapisane. Dane w formacie HTML są łatwiejsze do wglądu, natomiast te w formacie JSON łatwiej zaimportować do innych platform niż Facebook. Z listy trzeba także wybrać okres, z jakiego treści mają znaleźć się w przygotowywanej kopii.

Na koniec użytkownik potwierdza dokonane przez siebie wybory za pomocą przycisku Poproś o plik do pobrania umieszczony na dole okna. Po utworzeniu przez Facebooka odpowiedniego pliku będzie on dostępny do pobrania przez kilka dni w zakładce Dostępne pliki.

Usuwanie konta

Jeżeli jesteśmy zdecydowani, by usunąć na stałe konto na Facebooku musimy pamiętać, jakie konsekwencje się z tym wiążą. W takim scenariuszu użytkownik nie będzie mógł ponownie aktywować zlikwidowanego profilu. Wszystkie treści zgromadzone na koncie zostaną trwale utracone, nie będzie można także korzystać z komunikatora Messenger. Natomiast wiele informacji (m.in. wiadomości wysłane wcześniej do znajomych) pozostaną dla nich widoczne.

Procedurę likwidacji konta rozpoczynamy od Ustawień i zakładki Twoje informacje na Facebooku. W kolejnym kroku należy wybrać opcję Dezaktywacja i usuwanie, a następnie w nowym oknie zaznaczyć Usuwanie konta i kliknąć na Przejdź do usuwania konta.

Ostatnim krokiem w całym procesie jest użycie w kolejnym oknie przycisku Usuń konto. Aby operacja została zatwierdzona konieczne będzie podanie hasła do profilu.

Dla niezdecydowanych nie wszystko jeszcze stracone. Jeśli użytkownik dojdzie do wniosku, że decyzja o usunięciu profilu była pochopna, to będzie miał 30 dni na zalogowanie się na swoje konto i skorzystanie z opcji Anuluj usuwanie w oknie, w którym wcześniej wydał polecenie o likwidacji profilu.

Czytaj także: Jak zlikwidować swoje konto na Instagramie?

Facebook
autor:
2021-12-23

Dołącz do dyskusji:

0 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl