« powrót do artykułu

Pracodawca jest zobowiązany zaspokajać potrzeby pracownicze, wynikające z przepisów prawa pracy, w tym z rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów oraz rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. Należy do nich między innymi obowiązek nieodpłatnego zapewnienia wszystkim pracownikom wody do picia, a także odpowiednich posiłków i innych napoi w przypadku osób zatrudnionych w warunkach szczególnie uciążliwych, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.

 

Za pracę realizowaną w warunkach szczególnie uciążliwych uważana jest praca w warunkach podwyższonej temperatury powietrza:

• wykonywana na otwartej przestrzeni, przy temperaturze poniżej 10°C lub powyżej 25°C

• wykonywana na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.


« powrót do artykułu