Biznes2021-07-07
15

Bill Gates i Jeff Bezos inwestują w sztuczne mięso i nabiał. Burgery i ser na bazie mikrobów

Amerykański startup Nature’s Fynd zajmujący się produkcją sztucznego ekologicznego mięsa i serów pozyskał 158 mln dolarów finansowania. Wśród inwestorów są Bill Gates, Jeff Bezos oraz były wiceprezydent USA Al Gore. Produkty Nature’s Fynd są oparte na surowcu wytwarzanym na bazie jednego z gatunków mikrobów.

Według raportów organizacji ekologicznych obecnie tradycyjna hodowla zwierząt i produkcja mięsa odpowiada za 34 proc. emisji gazów cieplarnianych na świecie.

Dlatego coraz ważniejsze stają się inwestycje w sztucznie produkowaną żywność, od 2020 r. ten segment przeżywa dynamiczny rozwój. Sprzedaż ekologicznych substytutów mięsa i innych produktów wzrosła w ub.r. w USA o 27 proc., obecnie wartość tego rynku w Stanach Zjednoczonych jest oceniana na 7 mld dol.

Czytaj także: Burger King otwiera pierwszą bezmięsną restaurację

Gates i Bezos inwestują w mięso z mikrobów

Teraz stacja CNBC poinformowała, że amerykański startup Nature’s Fynd zajmujący się produkcją alternatywnej żywności pozyskał w ostatniej rundzie 158 mln dol. finansowania.

Pieniądze pochodzą przede wszystkim od Billa Gatesa, miliardera i założyciela Microsoftu oraz Jeffa Bezosa, założyciela Amazona i najbogatszego człowieka świata, który oficjalnie odszedł w poniedziałek z funkcji dyrektora wykonawczego firmy, przekazując stanowisko bliskiemu współpracownikowi Andy'emu Jassy'emu. Bezos stał na czele spółki przez 27 lat. Trzecim inwestorem jest Al Gore, były wiceprezydent USA.

Nature’s Fynd działa od 2012 r. i wytwarza ekologiczną żywność w postaci bezmięsnych burgerów, serów pozbawionych nabiału oraz nuggestów bez dodatku drobiowego mięsa.

Czytaj także: Roślinne mielone, burgery, klopsiki i fileciki od Garden Gourmet w Kauflandzie

Specyficzny jest surowiec, których wykorzystuje w produkcji Nature’s Fynd. Chodzi o substancję o nazwie Fy powstającą na bazie występujących w gorących źródłach parku Yellowstone mikrobów Fusarium strain flavolapis. Według startupu Fy zawiera 10 razy mniej tłuszczu niż mięso wołowe, ma natomiast o 50 proc. więcej protein niż np. tofu.

Zgodnie z zapowiedzią pozyskane przez Nature’s Fynd środki zostaną przeznaczone na budowę nowej fabryki w Chicago oraz dalszy rozwój technologii. Ekologiczne produkty na bazie mikrobów mają trafić szeroko do amerykańskich sklepów i restauracji do końca 2021 r.

Autor:ps

KOMENTARZE(15)DODAJOPINIĘ

W TYM TEMACIE

NAJPOPULARNIEJSZE

<WRÓĆ NAPRACA
PracaStartTylko u nas