Biznes2019-04-03
11

Jednorazowe naczynia z otrąb alternatywą dla plastikowych. Rozkładają się w 30 dni

Jednorazowe naczynia z otrąb pszennych mają być ekologiczną alternatywą dla środowiska. Z 1 tony naturalnych otrąb spożywczych - produktu ubocznego w procesie produkcji mąki można wytworzyć do 10 tys. sztuk naczyń, które rozkładają się w 30 dni. Firma Biotrem dostarcza je już do kilkunastu państw na całym świecie.

Autorska technologia produkcji biodegradowalnych naczyń z otrąb jest chroniona patentami. Została opracowana wspólnie z polskimi i zagranicznymi ośrodkami badawczymi i zakłada wytwarzanie jednorazowych naczyń w procesie. Ma być nieuciążliwy dla środowiska, bazuje na śladowych ilościach wody i wykorzystaniu otrąb pszennych, które są produktem ubocznym przy produkcji mąki. Można je ugryźć, jeść na nich posiłki zimne, jak i gorące, czy podgrzewać w piekarnikach i kuchenkach mikrofalowych.

Zarówno naczynia, jak i sztućce mają rozkładać się w 30 dni. Dla porównania: zwykły plastikowy talerz jednorazowego użytku może rozkładać się nawet 500 lat. Nie wymają do produkcji stosowania żadnych związków chemicznych, ani sztucznych surowców. W sumie z jednej tony otrąb firma Biotrem jest w stanie wytworzyć do 10 tys. sztuk naczyń. Rocznie zakład zlokalizowany w Zambrowie jest w stanie wytworzyć ok. 15 milionów talerzy oraz tyle samo sztućców.

Technologia produkcji jednorazowych naczyń z otrąb pszennych została opracowana przez Jerzego Wysockiego, wywodzącego się z rodziny z tradycjami młynarskimi z początku XX wieku. Obecnie zakład ma swoich przedstawicieli zagranicznych od USA po Koreę Południową i m.in. w Danii, Kanadzie, Szwajcarii, Rumunii, Portugalii, Norwegii czy Austrii.

Zakaz sprzedaży jednorazowych produktów

Parlament Europejski zatwierdził wprowadzenie do 2021 r. zakazu sprzedaży wyrobów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, takich jak talerze, sztućce, słomki i patyczki do uszu.

Do 2021 r. zakazem sprzedaży w UE zostaną objęte następujące produkty jednorazowego użytku wykonane z tworzywa sztucznego: sztućce (widelce, noże, łyżki i pałeczki), talerzyki i inne naczynia, słomki do napojów, patyczki do uszu, rączki do balonów, a także tworzywa sztuczne ulegające oksydegradacji i pojemniki do żywności oraz styropianowe kubeczki.

Państwa członkowskie będą miały czas do 2029 r. na osiągniecie poziomu 90% recyklingu plastikowych butelek. Nowe butelki będą też musiały być wytwarzane przynajmniej w 25% z materiału pochodzącego z recyklingu przed 2025 r. Do 2030 r. odsetek ten powinien sięgnąć 30%.

Autor:NB

KOMENTARZE(11)DODAJOPINIĘ

W TYM TEMACIE

NAJPOPULARNIEJSZE

<WRÓĆ NAPRACA
PracaStartTylko u nas