Biznes2018-09-03
0

Marki własne - w stronę rosnących oczekiwań klientów

W Polsce i w Europie rośnie udział w sprzedaży marek własnych (private labels). Sieci handlowe w pogoni za trendami konsumenckimi, swoją ofertę personalizują dzięki markom własnym, które dawno już przestały być utożsamiane z towarami drugiej kategorii. Są teraz wyznacznikiem jakości i wyróżnikiem oferty sklepu.

W Europie udziały tzw. private labels są najwyższe i sięgają 31,4 proc. udziału wartościowego i rosną w tempie +1 p. proc. Tak wysoki udział marek własnych jest charakterystyczny dla Europy Zachodniej, co wynika m.in. z silnej pozycji sieciowego handlu detalicznego. W niektórych krajach tego regionu poziom marek własnych sięga nawet powyżej 40 proc. udziałów i wciąż rośnie - wynika z badania Nielsena. W Polsce w ubiegłym roku marki własne osiągnęły 19,6 proc. udziałów wartościowych (łączny koszyk spożywczy i chemiczny),

Jak wskazują analitycy Nielsena, marki własne stały się innowacyjne, przez co na równi rywalizują już z producentami dużych marek których główną częścią portfolio są najczęściej produkty konwencjonalne. A przy tym oferowane są w korzystnych dla klienta cenach. 

##NEWS http://wirtualnemedia.pl/m/artykul/male-sklepy-obroty-w-czerwcu-2018-raport ##

- Marki własne, właśnie dzięki cenie zyskały szansę na dynamiczny wzrost w ostatnich latach, sprzężony z rozwojem dużych sieci detalicznych w tym dyskontów. Pamiętamy także, że od 2008 roku konsumenci uważnie zapełniali swoje koszyki zakupowe, aby utrzymać domowy budżet w ryzach i tańsze produkty w sieciach detalicznych pomagały w takim oszczędnym planowaniu. Obecnie, gdy sytuacja ekonomiczna jest zdecydowania lepsza a optymizm konsumencki najwyższy od dziesięciu lat, można byłoby prognozować, że klienci sięgać będą raczej po produkty markowe – a niekoniecznie się tak dzieje – komentuje Magdalena Piwkowska, analityczka z agencji badawczej Nielsen.

Biedronka: marki własne filarem naszego rozwoju

Rosnący trend na marki własne dostrzegają także największe sieci handlowe. Z roku na rok wzrasta w nich liczba wprowadzanych do oferty produktów private labels.

- Marki własne są głównym filarem rozwoju sieci sklepów Biedronka w Polsce. Dzięki nim mamy możliwość budowania unikalnej oferty, która jeszcze bardziej zwiększa lojalność klientów - mówi portalowi Wirtualnemedia.pl Michał Gontarz, dyrektor zakupów Jeronimo Martins Polska.

Tylko w 2017 roku Biedronka wprowadziła do oferty 190 nowych produktów marek własnych, 17 poddano procesowi rebrandingu. - Są to artykuły, które odpowiadają na potrzeby coraz bardziej wymagających polskich klientów i obrazują aktualne trendy konsumenckie. Wśród nich znalazły się m.in. artykuły spożywcze nowej marki goBio. Aktualnie w sklepach sieci dostępnych jest już ponad 60 produktów goBIO, z czego blisko 40 trafiło do stałego asortymentu. Do hitów sprzedaży należą: jogurt naturalny, ser i mleko od polskiego dostawcy – firmy Piątnica. Wybór naszych klientów udowadnia, że goBIO to właściwy kierunek. Choć wciąż jest to młoda kategoria, staramy się ją popularyzować i pokazywać, że nie są to produkty luksusowe i drogie - informuje portal Wirtualnemedia.pl biuro prasowe Jeronimo Martins Polska.

##NEWS http://wirtualnemedia.pl/m/artykul/jak-ominac-zakaz-handlu-w-niedziele-wirtualne-polki-pozwalaja-zamowic-towar-w-sklepie-i-od-razu-przygotuja-go-do-odbioru ##

Produkty private labels są obecne w każdej kategorii produktów sprzedawanych w sieci Biedronka. Często są nawet wyznacznikami nowych trendów na rynku.

- W Biedronce marki własne obecne są we wszystkich kategoriach produktowych i wiele z nich już stało się liderami rynkowymi, a pozostałe systematycznie rosną z roku na rok i zyskują na popularności. Ze względu na profil działalności naszej sieci najwięcej produktów marki własnej występuje wśród artykułów spożywczych, jednak nie brakuje ich również w asortymencie przemysłowym, stanowiącym uzupełnienie oferty głównej. Co ważne, marki własne są obecnie pełnoprawnymi uczestnikami rynku, a nawet zaczynają wyznaczać trendy na rynku. Budują nowe kategorie, a także odpowiadają na potrzeby żywieniowe coraz bardziej wymagających konsumentów. Większość z nich powstaje we współpracy z krajowymi producentami i odznacza się unikalnym połączeniem wysokiej jakości i atrakcyjnej ceny - podkreślają przedstawiciele portugalskiej sieci.

Jak zapewnia Biedronka, sieć dalej zamierza inwestować w rozwój marek własnych.

- Oferta produktów marki własnej nadal będzie przez nas rozwijana w oparciu o zidentyfikowane potrzeby klientów. Wprowadzanie nowych i zmiany zachodzące w obrębie istniejących produktów są odzwierciedleniem takich potrzeb - zapewnia  biuro prasowe Jeronimo Martins Polska.

##NEWS http://wirtualnemedia.pl/m/artykul/male-sklepy-wciaz-przyciagaja-co-drugi-polak-uwaza-ze-jest-ich-za-malo ##

Lidl: wysoka jakość w niskiej cenie

Asortyment produktów private labels stale poszerza także Lidl Polska. Dziś sieć sprzedaje produkty ponad 100 brandów własnych, które mają coraz większy udział w jej asortymencie. - W myśl hasła „Więcej na radość z życia”, od lat pracujemy nad tym, aby dostarczać klientom asortyment bardzo wysokiej jakości w atrakcyjnej, niskiej cenie, podkreślając tym samym, jak pełniej cieszyć się życiem każdego dnia dzięki oszczędności czasu oraz pieniędzy - podkreśla w rozmowie z portalem Wirtualnemedia.pl Aleksandra Robaszkiewicz, communication manager Lidl Polska.

Szefowa komunikacji Lidla  dodaje, że niemiecka sieć stawia w swojej strategii rozwoju marek własnych przede wszystkim na jakość oraz takie produkty, które u konkurencji są trudno dostępne.

- Rozwijając asortyment, stawiamy przede wszystkim na jego jakość. Jej wysoki poziom to efekt bardzo dobrej współpracy z naszymi dostawcami i stałej weryfikacji jakości produktów – aby produkować dla Lidla, trzeba spełniać szereg wymagających kryteriów. Dbamy o to, aby te produkty były dostępne w niskiej cenie. Idealny stosunek jakości – w tym smaku – do ceny doceniają nasi klienci - komentuje Aleksandra Robaszkiewicz. - Stale rozwijamy nasze marki własne o ciekawe produkty. Na półkach sklepów Lidl regularnie można zauważyć m.in. niespotykane na polskim rynku orzechy i suszone owoce marki Alesto, piwa Argus czy słodycze Tastino. Ponadto, w odpowiedzi na wciąż rozwijający się trend zdrowego żywienia, przygotowaliśmy szeroki asortyment produktów BIO i superfoods. W tym m.in. jagody Goji lub biała quinoa (Alesto superfruits), pełnoziarniste BIO musli, w różnych smakach do wyboru (Crownfield) oraz BIO dżemem (Maribel) - mówi portalowi Wirtualnemedia.pl szefowa komunikacji Lidl Polska.

Ważnym elementem strategii Lidla jest także społeczna odpowiedzialność biznesu, przez co firma decyduje się na ograniczanie w składach produktów szkodliwych składników. - Przyjęliśmy zobowiązanie o redukcji dodanych zawartości soli oraz cukru w produktach spożywczych marek własnych Lidla o 20 proc. – cel ten planowany jest do osiągnięcia do 2025 r. Oznacza to obniżenie w całym kupowanym asortymencie marek własnych Lidl średniej ważonej zawartości dodawanego cukru oraz soli o 20 procent - informuje nas Aleksandra Robaszkiewicz.

##NEWS http://wirtualnemedia.pl/m/artykul/jak-polacy-spedzaja-czas-w-niedziele-wolne-od-handlu ##

Carrefour, Makro: tysiące produktów marek własnych

W ofercie francuskiej sieci Carrefour znajduje się obecnie 3,5 tys. produktów marki własnej, z czego ponad 1500 stanowią produkty spożywcze. - W pierwszym kwartale tego roku najpopularniejszymi produktami marki własnej Carrefour z kategorii non-food były między innymi: chusteczki, płatki kosmetyczne czy ręczniki papierowe Jumbo, zaś w kategorii food: makaron, sezamki oraz płatki kukurydziane - informuje portal Wirtualnemedia.pl biuro prasowe Carrefour Polska.

Podobnym asortymentem marek własnych może pochwalić się Metro, do którego należy sieć Makro. Pod marką własną sprzedawanych jest również około 200 marek alkoholowych i niespożywczych (tekstylia, wyposażenia biur czy gospodarstwa domowego). - Zdecydowanie najliczniejszą grupą marek własnych są produkty spożywcze należące do segmentu FMCG – stanowią one niemal połowę wszystkich produktów sprzedawanych w halach MAKRO. W kategoriach niespożywczych prym wiodą zwłaszcza tekstylia, asortyment biurowy oraz kategorie sezonowe, które cechują się różnorodnością i wielowariantowością - mówi portalowi Wirtualnemedia.pl Sławomir Leszczyński, kierownik działu marki własnej w Makro Polska.

Specjalista w rozmowie z portalem Wirtualnemedia.pl podkreśla, że filarem rozwoju produktów w Makro są te kierowane do klienta profesjonalnego. - W ostatnim czasie notujemy bardzo dobre wyniki w gamie marek skierowanych do klientów profesjonalnych, w szczególności tych z branży HoReCa, m.in. marek Makro Chef, Makro Professional czy Makro Premium. To one są siłą napędową naszego rozwoju w zakresie sprzedaży marek własnych. Do tego należy dodać niezmiennie dobre wyniki marki Rioba, skierowanej do właścicieli barów i kawiarni. Mimo że stanowi ona niewielki udział w całości sprzedaży marek Makro, posiada najlepszą dynamikę przyrostu od kilku już lat. Niezmiennie silną marką jest także marka Aro, prawdziwa ikona w ofercie Makro Polska - komentuje Sławomir Leszczyński.

Nasz rozmówca zwraca także uwagę na fakt, że w przypadku marek własnych sieć handlowa dużo szybciej niż w tradycyjni producenci, ma możliwość reakcji na aktualne trendy konsumenckie.   

- O ile w przypadku produktów marek producenckich poziom elastyczności jest ograniczony, o tyle w segmencie marek własnych istnieje możliwość budowania rozwiązań skrojonych na miarę aktualnych potrzeb rynku. Produkty pojawiają się już po kilku tygodniach od momentu identyfikacji zapotrzebowania w danej kategorii. Taka specyfika marek własnych powoduje, że nasza organizacja znacznie szybciej reaguje na pojawiające się trendy i sezonowe zapotrzebowania ze strony rynku, m.in. HoReCa. Dzięki temu marki własne pozwalają nam na bycie rzeczywistym partnerem dla naszych klientów komentuje dla portalu Wirtualnemedia.pl Sławomir Leszczyński.

##NEWS http://wirtualnemedia.pl/m/artykul/wady-zakazu-handlu-w-niedziele ##

Marki własne budują lojalność klienta

Zdaniem Bartłomieja Górznego z TCC Retail Marketing, dzięki markom własnym sieci handlowe dają klientom sygnał, że chcą być jak najbliżej ich i ich potrzeb. - Marka własna tworzy bliską więź z marką sklepu – klient może znaleźć ten konkretny, ulubiony produkt tylko w danej sieci sklepów. To niezwykle istotne narzędzie do budowania relacji z konsumentami, sieci korzystają więc z niego, aby zaoferować im produkty dobrej jakości w dobrej cenie. Nierzadko są to produkty „bio” i bezglutenowe. To pokazuje klientom, że dana sieć uważnie obserwuje ich zmieniające się potrzeby i na bieżąco dostosowuje do nich swoją ofertę - komentuje dla portalu Wirtualnemedia.pl Bartłomiej Górzny.

Ekspert podkreśla również, że marki własne mogą posłużyć sieciom do budowania lojalności z klientem. - Marki własne mogą odegrać ważną rolę przy tworzeniu i implementacji kampanii lojalnościowych. W jednej z sieci sklepów, dla której mieliśmy przyjemność pracować, klienci kupujący produkty marki własnej, otrzymywali dodatkowe znaczki, które potem mogli wymienić na upominek. W ten właśnie sposób powstaje efekt synergii – klienci kupują swój ulubiony produkt, a dodatkowo czują się docenieni, bo sieć wynagradza ich lojalność - ocenia dla Wirtualnemedia.pl Bartłomiej Górzny.

Autor:Justyna Dąbrowska

KOMENTARZE(0)DODAJOPINIĘ

W TYM TEMACIE

NAJPOPULARNIEJSZE

<WRÓĆ NAPRACA
PracaStartTylko u nas