Metaxa uhonorowana za promowanie wizerunku Grecji
Każdego roku nagroda ta zostaje wręczona tym firmom, którym udało się stworzyć projekty ważne społecznie, wnoszące jednocześnie swój indywidualny wkład w rozwój kultury greckiej. W tym roku Metaxa, pokonując 63 konkurentów, zdobyła główną nagrodę za kampanię pod nazwą Meta. Jej celem jest przedstawienie światu nowego wizerunku Grecji. Od momentu narodzin pomysłu tej kampanii w 2002 roku aż do tej pory, w Grecji zorganizowano serię publicznych wystaw fotograficznych oraz opublikowano specjalny album. Wielkoformatowe, artystycznie wykonane zdjęcia stały się m.in. ozdobą lotniska w Atenach, gdzie podróżni mogą zobaczyć miejsca i motywy kojarzone z Grecją.
O greckich korzeniach Metaxa warto wspomnieć szczególnie teraz, w przededniu Igrzysk Olimpijskich w Atenach 2004. Igrzyska te są istotne nie tylko dlatego, że ponownie odbywają się w kolebce Igrzysk - Grecji, ale także dlatego, iż rok 2004 to stuletni jubileusz nowożytnych igrzysk olimpijskich. Metaxa przypomina o swym rodowodzie, aktywnie włączając się w około olimpijskie wydarzenia. Współpraca przy ich organizacji w Polsce ma umożliwić marce Metaxa, obecnie części firmy Rémy - Cointreau Group, silniejsze związanie się z greckim rodowodem i jest okazją, by z dumą przypomnieć, że Metaxa narodziła się 16 lat wcześniej niż nowożytne igrzyska. Metaxa jest trudna do sklasyfikowania jako trunek - warto raczej zaryzykować stwierdzenie, iż stanowi ona klasę samą w sobie. Metaxa jest podwójnie destylowanym winem, powstałym z trzech różnych, specjalnie wyselekcjonowanych greckich odmian winogron. Wino z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth poddawane jest dwukrotnej destylacji i rozlewane do dębowych ręcznie wykonanych beczek. Trunek leżakuje tak od 3 do 30 lat. W następnym etapie dodaje się do niego starzone wino Muskat z wysp Samos i Lemnos, a na koniec doprawia sekretnym wyciągiem z ziół i różanych płatków. Całość leżakuje jeszcze przez kolejne 6 miesięcy w olbrzymich dębowych kadziach. Na koniec gotowa już Metaxa jest butelkowana.
Wyznacznikiem klasy tego trunku jest jego wiek. Metaxa po trzech latach leżakowania rozlewana jest do butelek oznaczonych 3 gwiazdkami, po 5 latach - na butelce lśni 5 gwiazdek, po 7 latach mamy już siedem gwiazdek, po 12 latach rozlewa się ją w oryginalne, zdobione greckimi motywami ludowymi butelki Grand Fine, a po 20 latach - to już Metaxa Private Reserve, najbardziej poszukiwana przez znawców, niestety niedostępna w Polsce. Metaxa jest znakomita z lodem lub pita jak klasyczna brandy, bez żadnych dodatków. Można ją również pić z tonikiem, sokiem grejpfrutowym, pomarańczowym i jako składnik koktajli. W zimie zaś znakomicie rozgrzewa dodana do herbaty.
Historia tego trunku sięga jeszcze czasów antycznych, gdy w starożytnej Grecji 5000 lat temu powstał pomysł produkcji wina. Natomiast pierwszą butelkę Metaxa zakorkowano 116 lat temu. Dokonał tego w 1888 roku Spyros Metaxa, który założył pierwszą destylarnię tego trunku w Pireusie. Podczas jej budowy przypadkowo znaleziono złotą monetę z wizerunkiem wojownika z Salaminy. Odtąd wizerunek ten stał się znakiem rozpoznawczym Metaxa symbolizując jej autentyczność i greckie dziedzictwo.