Pod hasłem „Ja, pieczarka” rozpoczęła się kampania promująca jedzenie pieczarek. Akcję na zlecenie Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych realizuje firma Business Consulting.
Kampania „Ja, pieczarka” informuje, jak ważnymi składnikami zdrowej diety i nowoczesnej kuchni są pieczarki. Grzyby te są prezentowane jako produkty wyjątkowo plastyczne i elastyczne, dające bardzo szerokie spektrum zastosowań kulinarnych. Akcja jest skierowana do konsumentów indywidualnych i restauratorów.
Akcja obejmuje reklamy m.in. w radiu (rozgłośnie lokalne w Katowicach, Krakowie, Wrocławiu, Radio Kolor, Radio Pogoda, Radio Vox), internecie (w tym serwis ja-pieczarka.pl, działania na Facebooku i YouTubie), prasie branżowej ("Nowości Gastronomiczne", "Poradnik Restauratora", "Horeca", "Food Service") oraz na outdoorze (700 billboardów i 80 reklam na autobusach w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu, Krakowie, Lublinie, Łodzi, Trójmieście i aglomeracji Śląskiej). Ponadto w restauracjach Sphinx od 4 marca trwa promocja „30 dni z pieczarką”, w ramach której serwowane są specjalne dania złożone m.in. z pieczarek. Jednocześnie ruszyły degustacje pieczarkowych potraw w hipermarketach Real i Biedronka. W ramach kampanii powstaje także książka kulinarna, na którą złożą się przepisy na dania z pieczarek przygotowane przez internautów oraz Kurta Schellera i Przemysława Błaszczyka.
Cała kampania – zaplanowana na dwie odsłony: wiosenną i jesienną – stanowi element projektu „Czas na pieczarkę” realizowanego przez Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych. Projekt ten rozpoczął się w październiku ub.r., a jego zakończenie przewidziano na wrzesień br.