Badania2014-12-12
0

Do restauracji chodzi co drugi Polak, pozostali wolą pizzerie

fot. Shutterstock.comfot. Shutterstock.com

Prawie połowa Polaków (48%) nie chodzi do restauracji, a pozostali bywają głównie w sieciowych pizzeriach (65%) - wynika z badania ARC Rynek i Opinia.

Z badania wyłania się obraz Polaka, który nie chodzi często do restauracji, a jak chodzi to wybiera zazwyczaj restaurację zlokalizowaną w pobliżu jego miejsca zamieszkania, będącą często sieciową pizzerią.



Polacy chcą przede wszystkim chodzić do restauracji, w których można smacznie zjeść i w których jest czysto.

Badani bardzo krytycznie ocenili elementy, które powinny stanowić podstawę prowadzenia restauracji, kawiarni czy pubu, czyli czynniki związane z higieną. Kolejny przejaw braku profesjonalizmu w podejściu do prowadzenia restauracji to nieświeże produkty używane do przygotowania posiłków. Ponad połowa respondentów wskazuje na brak higieny (55%), nieświeże produkty (54%) i niesmaczne jedzenie (61%) jako elementy, które przeszkadzają im w czasie wizyt w restauracjach.

Ponadto właściciele restauracji przejawiają nikłe zainteresowanie estetyką przyjmowania swoich gości. Badani konsumenci wskazywali jako słabe strony ocenianych restauracji takie elementy jak nieprzyjemny zapach i zbyt głośną muzykę.


Badanie "Konsument w restauracji” zostało przeprowadzone przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia przy współpracy z Katedrą Rynku, Marketingu i Jakości Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie metodą CAWI (ankiety internetowe realizowane na e-panel.pl) na próbie N=508 osób w wieku 18–59 lat z największych polskich miast, które w ciągu ostatnich 12 miesięcy były w restauracji z obsługą kelnerską.

Autor:km

KOMENTARZE(0)DODAJOPINIĘ

W TYM TEMACIE

NAJPOPULARNIEJSZE

<WRÓĆ NAPRACA
PracaStartTylko u nas