Reklama2018-03-28
0

Ikea planuje sprzedawać ekoburgery i klopsiki z białkiem z owadów

Szwedzka sieć Ikea pracuje nad nowościami w ofercie gastronomicznej. Do sprzedaży mają trafić klopsiki w nowej wersji oraz ekologiczne burgery, w których mięso zastąpią buraki i białko z owadów.

Nad innowacjami żywieniowymi Ikei pracuje laboratorium Space10. Nowy Bug Burger ma stanowić znacznie zdrowszą wersję klasycznego burgera z wołowiną. Mięso ma zastąpić 100 gramów buraków ćwikłowych, 50 gramów pasternaku, 50 gramów ziemniaków i 50 gramów larw chrząszcza mącznika młynarka.

Kanapka będzie serwowana w białej bułce z rzodkiewką, burakiem ćwikłowym, keczupem jagodowym, sałatą i szczypiorkiem.


Eksperci Space10 pracują również nad nową odmianą wegańskich klopsików - Neatballs. Ich skład oparty będzie na białku z owadów lub w innej wersji - na burakach. Na razie nie wiadomo, kiedy ekologiczne potrawy trafią do menu Ikei.

To kolejny ekologiczny pomysł popularnej szwedzkiej sieci. Pod koniec stycznia firma zaprezentowała inicjatywę wypożyczania klientom mebli - ma to być odpowiedź na wzrastający trend dbałości o naturę i minimalizm młodszych klientów.

Sieć sklepów z wyposażeniem domu Ikea liczy obecnie ponad 400 sklepów zlokalizowanych w 29 krajach na świecie.

Autor:jd

Więcej informacji:Neatballs, wegańskie burgery, IKEA

KOMENTARZE(0)DODAJOPINIĘ

W TYM TEMACIE

NAJPOPULARNIEJSZE

<WRÓĆ NAPRACA
PracaStartTylko u nas