Reklama2019-07-22
1

Nestlé zaprezentowało "ekoczekoladę" bez cukru i włącznie z owocu kakaowca

Koncern Nestlé opatentował recepturę czekolady wytworzonej w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano cukru.

Nestlé opracowało metodę pozwalającą na ekstrakcję miazgi i stosowanie jej do produkcji czekolady, która zachowuje przy tym nie tylko swoją jakość, ale również charakterystyczny smak i teksturę. Po raz pierwszy zastosowano miazgę kakao do naturalnego słodzenia czekolady. Dotychczas produkowano ją z dodatkiem cukrów rafinowanych.

Po raz pierwszy nowa czekolada zostanie zastosowana w batonach KitKat produkowanych na rynek japoński. W innych krajach będzie ona dostępna w przyszłym roku. Czekolada ta znajdzie się w najpopularniejszych markach słodyczy Nestlé.

- Cieszymy się, że możemy zaproponować konsumentom nowy, wyjątkowy produkt. To prawdziwy przełom w tej kategorii - wykorzystujemy naturalną słodycz miazgi kakaowej, zapewniając nowe doznania smakowe - mówi Patrice Bula, szef działu rozwoju biznesu, marketingu i sprzedaży w Nestlé.

Autor:jd

Więcej informacji:Nestlé, czekolada, KitKat, ekoczekolada

KOMENTARZE(1)DODAJOPINIĘ

W TYM TEMACIE

NAJPOPULARNIEJSZE

<WRÓĆ NAPRACA
PracaStartTylko u nas