Producent napojów i żywności funkcjonalnej Oshee całkowicie wyeliminowało olej palmowy ze wszystkich batonów w swoim portfolio. Zastąpił go olej kokosowy i canola.
Obecnie wszystkie dostępne w sklepach produkty Oshee są wolne od oleju palmowego. Zastąpiono go m.in. canolą – czyli olejem rzepakowym – oraz olejem słonecznikowym, który można znaleźć w batonach Vitamin Musli Bar o smaku malina/czekolada. Szkodliwy składnik usunięto też z batonów proteinowych.
Oshee chce w przyszłości całkowicie wyeliminować ze swoich produktów konserwanty, sztuczne aromaty i barwniki. W portfolio firmy znajdują się min. napoje izotoniczne, napoje funkcjonalne oraz seria produktów witaminowych (batony, cukierki z witaminami).
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w wydanej niedawno rekomendacji zaleca usunięcie oleju palmowego ze wszystkich produktów żywnościowych. Szacuje się, że na skutek szkodliwego działania substancji, co roku umiera na świcie do pół miliona ludzi.