Agora wydała magazyn „Palce Lizać Extra”, będący specjalnym wydaniem poniedziałkowego dodatku kulinarnego do „Gazety Wyborczej”. Dostępny jest on w samodzielnej sprzedaży od wtorku 17 maja br.
W wydaniu znalazły się m.in. przepisy na bal na Dzień Dziecka, przyjęcia i pikniki. Robert Sowa opowiada w magazynie o swojej przygodzie z piłkarską reprezentacją Polski i zdradza ulubione przepisy piłkarzy, recenzent „Gazety Wyborczej” Wojciech Nowicki ujawnia tajemnice czerwonych gwiazdek przewodnika Michelin, a aktor Filip Bobek i szef kuchni Karol Okrasa w domowej kuchni rozmawiają o polskich daniach i ulubionych smakach.
„Palce Lizać Extra” zostały przygotowane przez zespół redakcyjny poniedziałkowego dodatku kulinarnego do „Gazety Wyborczej”, pod kierownictwem redaktor naczelnej Pauliny Kałki. Szatę graficzną opracowali Katarzyna Kaliszuk i Maciej Kałkus.
Magazyn ukazał się na rynku w nakładzie 55 tys. egz., na papierze i w formacie magazynowym (218x285 mm, lakierowana okładka) i w objętości 100 stron. Jest dostępny w samodzielnej sprzedaży w cenie 7,99 zł. - Numery specjalne „Gazety Wyborczej” i jej dodatków tworzone są okazjonalnie. Jeśli ukaże się kolejne specjalne wydanie, to z pewnością o tym poinformujemy – tak biuro prasowe Agory odpowiada, na pytanie czy będą kolejne numery pisma.
Tytuł promowany jest w stacjach telewizyjnych, radiu, internecie oraz w autopromocji w „Gazecie Wyborczej” i jej dodatkach, a także w bezpłatnym dzienniku „Metro”. Kreację kampanii przygotowała agencja Bardzo, za zakup mediów odpowiadał Starlink.
Dodatek kulinarny „Palce Lizać” ukazuje się z poniedziałkową „Gazetą Wyborczą” od grudnia 2010 r. Zawiera on m.in. przepisy kuchni polskiej i światowej, artykuły o podróżach kulinarnych i felietony związane z kuchnią.
W ub.r. w samodzielnej sprzedaży ukazało się wydanie specjalne sobotniego dodatku “GW” dla kobiet “Wysokie Obcasy” (więcej na ten temat). Magazyn pod nazwą “Wysokie Obcasy Extra” doczekał się już kilku numerów.