Reklama2020-07-17
2

Roślinne klopsiki od sierpnia w IKEA

Sieć sklepów IKEA od początku sierpnia rozpocznie w swoich restauracjach sprzedaż roślinnych klopsików. Firma zapewnia, że wyglądają i smakują tak samo, jak te mięsne.

IKEA uzasadnia, że klopsiki roślinne stanowią alternatywę dla osób, które chcą zatroszczyć się o planetę i ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, jednoczenie nie rezygnując z przyjemności ich jedzenia.

Powstają z takich składników, jak białko z żółtego grochu, owies, jabłka, cebula i ziemniaki. Dzięki nim udało się odtworzyć kultowy produkt IKEA w taki sposób, by stał się bardziej zrównoważoną opcją dla wielu miłośników klopsików.

Firma podaje, że każdego roku sprzedaje 1 miliard mięsnych klopsików na całym świecie.

- Pragniemy ograniczyć sprzedaż klopsików mięsnych na całym świecie, aby zmniejszyć wpływ działalności gastronomicznej Ikea na klimat. Dzięki nowej propozycji możemy teraz zaoferować miłośnikom mięsa bardziej zrównoważoną alternatywę - bez rezygnowania ze smaku, który tak wielu pokochało. Wierzymy, że nasze przyjazne dla planety roślinne klopsiki skradną serca niejednego mięsożercy - wyjaśnia Małgorzata Bochenek, dyrektor ds. rozwoju biznesu Ikea Retail.

Roślinne klopsiki to kolejna niemięsna potrawa w ofercie IKEA Food w Polsce. Można już kupić m.in. wege hot dogi (od sierpnia 2018 roku, wegańskie lody truskawkowe czy warzywne klopsiki (od 2015 roku, ich roczna sprzedaż przez Ikea Food w Polsce osiąga nawet 340 tys. porcji w różnych odsłonach).

Klopsiki roślinne będą sprzedawane od sierpnia w zestawie z puree ziemniaczanym, groszkiem, roślinnym sosem pieczeniowym i borówką. Danie kosztować będzie 9,99 zł.

Autor:bg

Więcej informacji:klopsiki roślinne, IKEA, owies, groch

KOMENTARZE(2)DODAJOPINIĘ

W TYM TEMACIE

NAJPOPULARNIEJSZE

<WRÓĆ NAPRACA
PracaStartTylko u nas