Internet2024-02-14
3

Ślady zbrodni i smaku na nowym kanale YouTube

Bogdan Lach i Olga Herring (fot. Emilia Opara)Bogdan Lach i Olga Herring (fot. Emilia Opara)

Producenci telewizyjni ze Śląska oraz popularyzatorzy nauki i innowacji połączyli siły, tworząc na YouTubie kanał Ślady. Prowadzącymi pierwsze formaty będą Olga Herring i Adriana Marczewska.

„Ślady to wielotematyczna platforma, na której każdy znajdzie coś dla siebie. Tym, co jest dla nas niezwykle ważne, jest jakość produkcji. Odcinki naszych serii realizowane są przez ekipę z wieloletnim doświadczeniem wyniesionym z telewizji i nie tylko” - mówią twórcy kanału.

W pierwszym etapie premierę będą miały dwa formaty: „Ślady Zbrodni” oraz „Ślady Smaku”.

Prowadzącą program „Ślady Zbrodni” jest jedna z najpopularniejszych podcasterek true-crime w Polsce - Olga Herring. Tematyka prawdziwych zbrodni to zdaniem twórców obecnie najszybciej rozwijająca się nisza na medialnym rynku. Polacy masowo i z wypiekami na twarzy słuchają podcastów o tematyce kryminalnej, chcąc dowiedzieć się kto i dlaczego popełnił zbrodnie, o których jest głośno w całym kraju. Autorzy chcą przenieść true-crime'owy format na nowy poziom, łącząc dogłębność podcastu z wizualną atrakcyjnością programów telewizyjnych. We współpracy z Olgą, pochodzącą z Katowic autorką odsłuchiwanych w setkach tysięcy kryminalnych podcastów, będziemy podążać „Śladami zbrodni”, aby dotrzeć do tego, co najważniejsze - do prawdy.

Olga będzie zgłębiać tajemnice polskich zbrodni głośnych w ostatnich dekadach, każdorazowo docierając do ludzi, których te zbrodnie dotknęły. Porozmawia z rodzinami ofiar, ale też z winnymi zbrodni, z funkcjonariuszami służb, prokuratorami, adwokatami i sędziami, kryminologami, biegłymi w zakresie kryminalistyki i dziennikarzami śledczymi. Odwiedzi miejsca zbrodni oraz ich sąsiedztwo, pokazując kontekst zdarzeń. Stopniowo odkrywając nowe „Ślady Zbrodni” odkryje prawdę, która momentami jest bardziej zawiła i bardziej przerażająca niż najbardziej wymyślne dzieła hollywoodzkich scenarzystów.

Premiera tego formatu 24 lutego o godzinie 18 na kanale Ślady na You Tube. Format będzie także emitowany w telewizji TVT.

Tydzień później, 2 marca, wystartują „Ślady smaku” prowadzone przez Adrianę Marczewską.

„Kulinaria to niezmiennie kluczowy segment na rynku programów lifestylowych, a nowych kuchennych inspiracji wciąż poszukują adepci sztuki gotowania. Ale nasza ambicja wychodzi daleko poza prezentację przepisów na pyszne potrawy, bo wiemy, że jedzenie to tylko pretekst do poznawania świata” - mówią twórcy „Śladów”. Program ma pokazać cały wszechświat znaczeń i historii kryjących się za tym, co znajduje się na polskich stołach.

Inspirując się niezapomnianymi programami Anthony'ego Bourdaina, szefowa kuchni i dziennikarka kulinarna Adriana Marczewska zgłębi tajemnice ludzi i miejsc poszukując „Śladów Smaku”. Pierwszym wyborem w realizacji programu jest Górny Śląsk z całym jego postindustrialnym dziedzictwem, silną lokalną tożsamością i wielkim przywiązaniem do przepisów łączących w sobie wpływy Polski, Niemiec i Czech. Z drugiej strony, to region nie bojący się nowoczesności, przekształcający swój krajobraz na użytek XXI wieku, pełen ludzi czerpiących garściami z najlepszych receptur babć i dziadków. Jakimi smakami zaskoczy Adrianę kraina hałd i familoków? Poznajmy kilka najważniejszych twarzy Górnego Śląska, z której każda zamknięta będzie w półgodzinnym programie. Po zakończeniu przygody na śląskiej ziemi, Adriana rozpocznie eksplorację innego regionu Polski. W przyszłości z pewnością nie ograniczy się do naszego kraju, bo „Ślady Smaku” można znaleźć w każdej części świata.

Premierowe odcinki każdego z formatów na kanale „Ślady” będą pojawiały się co około dwa tygodnie.

„Ślady” to wspólny projekt założycieli Keep Rollin': reżysera i producenta - Michała Muzyczuka, producenta i założyciela Halo Media - Tomasza Dziedzica oraz współwłaścicieli agencji R&D Promotion: Jakuba Laskowskiego i Damiana Barana.

Autor:jsx

KOMENTARZE(3)DODAJOPINIĘ

W TYM TEMACIE

NAJPOPULARNIEJSZE

<WRÓĆ NAPRACA
PracaStartTylko u nas