Biznes2022-01-21
3

Mięso z laboratorium trafi do sprzedaży jeszcze w tym roku

Izraelski startup Aleph Farms jeszcze w tym roku wprowadzi w sprzedaży w Stanach Zjednoczonych wołowinę z hodowli komórkowej, opracowanej w laboratorium.

W wywiadzie dla "Food Ingredients First", CEO Aleph Farms Didier Toubia potwierdził, że wołowina wyhodowana w laboratorium będzie gotowa do spożycia do końca tego roku.

W pierwszej kolejności sprzedaż produktu ma ruszyć w Stanach Zjednoczonych. - Rynek amerykański jest rynkiem priorytetowym - mówi CEO Aleph Farms. Dodał, że firma ściśle współpracuje z amerykańskimi agencjami regulacyjnymi, od których zależy, czy innowacyjne steki z wołowiny hodowanej w laboratorium trafi na rynek.

Zobacz: Burger King wprowadza wegańskie nuggetsy

Mięso z laboratorium lada moment trafi do sklepów?

Debiut marki Aleph Foods jest planowany od momentu, gdy firma pozyskała w zeszłym roku finansowanie w wysokości 105 milionów dolarów. Firma planuje wykorzystać fundusze na zwiększenie skali produkcji i rozwój działalności międzynarodowej, a także rozszerzenie portfolio produktów i platformy technologicznej przed launchem produktu w tym roku.

W Stanach Zjednoczonych rośnie trend fleksitarianizmu i przechodzenia na dietę roślinną. Co piąty Amerykanin chętnie spróbowałby "mięsa z laboratorium". Badania przeprowadzone na zlecenie firmy Pipslay wykazały, że 66 procent mieszkańców USA deklaruje, że spróbowałoby tego typu produktu.

Zobacz: Nestlé stworzyło roślinny zamiennik jaj

Hodowlę komórkową prowadzi się w laboratoriach przy użyciu komórek zwierzęcych w celu wyhodowania tkanki w szalkach Petriego. Następnie umieszcza się je w bioreaktorach wraz ze składnikami roślinnymi w celu wytworzenia alternatywy mięsa. Taki produkt smakiem, wyglądem i konsystencją nie odbiega od mięsa zwierzęcego, może jednak zwierać np. mniej tłuszczu.  Jego wytwarzanie nie wiąże się z koniecznością zabijania zwierząt.

Autor:jd

KOMENTARZE(3)DODAJOPINIĘ

W TYM TEMACIE

NAJPOPULARNIEJSZE

<WRÓĆ NAPRACA
PracaStartTylko u nas