Biznes2020-01-09
2

Lidl sprzedaje świeże zestawy sushi. Dyskonter testuje w Poznaniu nowy projekt

Lidl Polska uruchomił pilotażowy projekt codziennej dostawy świeżych zestawów sushi do swoich wybranych sklepów. Na razie tylko w Poznaniu. W planach ma kolejne duże miasta.

Pilotaż obejmuje w tej chwili 10 wybranych sklepów w Poznaniu i okolicach.

Zestawy dla Lidla są przygotowywane w nocy i dostarczane do sklepów każdego dnia od poniedziałku do soboty. Do wyboru jest pięć różnych zestawów smakowych od 24,99 zł do 44,99 zł, w tym specjalny powiększony zestaw weekendowy dostępny w ofercie w piątki i w soboty.

Świeże zestawy sushi przygotowywane są przez restaurację Yattai, której właściciel, Marcin Kaczmarek, posiada wieloletnie doświadczenie w przyrządzaniu sushi i może pochwalić się certyfikatami gwarantującymi profesjonalizm i odpowiednie kompetencje m.in.: WSSI (World Sushi Skills Institute) przy współpracy AJSA (All Japan Sushi Association).

Lidl stawia na eko, bio i zdrowe jedzenie

Projekt na razie testowany jest w Poznaniu. Biuro prasowe Lidla przekazało serwisowi Wirtualnemedia.pl, że po fazie testów niewykluczone jest wprowadzenie podobnego rozwiązania w kolejnych sklepach i kolejnych dużych miastach. Możliwe jest też, że z czasem - jeśli oferta świeżego jedzenia spotka się z uznaniem klientów sklepów - w Lidlu pojawią się również inne dania. Jeżeli firma się na to zdecyduje, to skupi się na potrawach związanych ze zdrowym stylem życia.

Na początku stycznia br. Lidl zamieścił na swoje stronie internetowej specjalną sekcję z ofertą produktów dla wegetaran i wegan.

Znajduje się tam kilkadziesiąt różnych produktów bezmięsnych - od przekąsek śniadaniowych (np. różne rodzaje hummusu), przez suche produkty (soczewica, makarony, ciecierzyca), po dania gotowe i tzw. superfoods (quinoa, jagody Goji, spirulina).

- Zdecydowaliśmy się na uruchomienie strefy wegetariańskiej na lidl.pl, ponieważ zauważamy duże zainteresowanie tego typu dietą. Chcieliśmy pokazać naszym klientom, że mamy szeroką ofertę produktów, stworzonych z myślą o weganach oraz wegetarianach. Dodatkową zaletą tej podstrony są przepisy kulinarne, które mogą być ogromną inspiracją dla wszystkich poszukujących alternatywy dla diety złożonej z dań mięsnych lub ze składnikami pochodzenia zwierzęcego - komentuje dla portalu Wirtualnemedia.pl Aleksandra Robaszkiewicz, communications manager Lidl Polska.

Dyskonter aktualnie w swojej najnowszej kampanii promuje pieczywo marki własnej Bio.

Do Lidl Polska należy ok. 700 dyskontów. Wiosną br. firma uruchomiła sklep internetowy z produktami odzieżowymi i przemysłowymi.

W minionym roku rozliczeniowym Lidl Polska osiągnął wzrost wpływów sprzedażowych o 14,2 proc. do 18,32 mln zł oraz 901,1 mln zł zysku netto (wobec 708,2 mln zł rok wcześniej). Firma na koniec lutego 2019 r. miała 17,8 tys. pracowników, przez rok na usługi obce, m.in. marketing, wydała 1,33 mld zł.

Autor:bg

Więcej informacji:Lidl Polska, sushi, Poznań, pilotaż, Lidl

KOMENTARZE(2)DODAJOPINIĘ

W TYM TEMACIE

NAJPOPULARNIEJSZE

<WRÓĆ NAPRACA
PracaStartTylko u nas