Badania2019-05-27
3

Ekożywność popularna, bo zdrowsza niż tradycyjna

Dwie trzecie Polaków kupuje żywność ekologiczną, ponieważ jest zdrowsza niż konwencjonalna - pokazuje badanie Imas International. To najczęstszy powód wyboru ekożywności.

Raport Imas International "Żywność ekologiczna w Polsce 2018”wskazuje główne powody, dla których Polacy kupują produkty ekologiczne oraz skojarzenia z tym typem asortymentu.

Sprzedawcy ekożywności, pytani o najważniejszą dla nich grupę konsumentów, wskazują osoby dbające o zdrowie swoje i swojej rodziny lub prowadzące zdrowy styl życia (po 71 proc.).

Skojarzenia z biożywnością w kontekście zdrowia to m.in. brak sztucznych, chemicznych dodatków. Respondenci wskazują również, że produkty eko nie zawierają w składzie GMO, pestycydów, antybiotyków, a ich produkcja przebiega w zgodzie z naturą.

Polacy dbają o zdrowie

Troska o zdrowie swoje i swojej rodziny to również główny powód zakupu biożywności dla wyodrębnionego w badaniu segmentu Ekoentuzjastów.

- Zdrowie to jedna z najbardziej cenionych dla Polaków wartości, co potwierdzają liczne wyniki badań. Bardzo często wiąże się z następującym schematem myślowych: zadbam o zdrowie, uniknę chorób, będę żył dłużej. Żywność ekologiczna wpisuje się z kolei silnie w trend zdrowego stylu życia, w tym kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych, lepszej wiedzy na temat wpływu żywności na zdrowie, a w konsekwencji bardziej świadomych i refleksyjnych zakupów - ocenia wyniki badania dr Beata Pachnowska, psycholog społeczny i badaczka Imas.

Badanie ilościowe CAWI na reprezentatywnej próbie Polaków 15-65 lat; N=1000. Badanie ilościowe CAWI na celowej próbie firm z branży ekożywności (Producentów, Przetwórców, Dystrybutorów oraz Sprzedawców BIO żywności); N=100. Termin realizacji badania: październik – listopad 2018.

Autor:jd

KOMENTARZE(3)DODAJOPINIĘ

W TYM TEMACIE

NAJPOPULARNIEJSZE

<WRÓĆ NAPRACA
PracaStartTylko u nas