SzukajSzukaj
dołącz do nas Facebook Google Linkedin Twitter

Jak sprzedawać domową żywność poza działalnością

Nadchodzący nowy rok przyniesie sporo zmian w prawie podatkowym. Jedną z korzyści odczują m.in. podatnicy, którzy nie będą musieli zakładać działalności pod sprzedaż konsumentom produktów roślinnych czy zwierzęcych wytworzonych samodzielnie w domu. Rozwiązane to ma jednak sporo warunków.

fot. Shutterstock.com fot. Shutterstock.com

Z dniem 1 stycznia 2016 r. art. 20 ustawy o PIT zostanie dodany ust. 1c. To właśnie na jego podstawie katalog przychodów z innych źródeł zostaje poszerzony o przychody ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych, które pochodzą z własnej uprawy, hodowli czy chowu, np. wędlin, pieczywa, serów czy konfitur. Wyjątkiem są przetworzone produkty roślinne i zwierzęce, jakie uzyskuje się w ramach prowadzonych działów specjalnych produkcji rolnej oraz produkty opodatkowane akcyzą.

Obecnie, tj. jeszcze do końca 2015 r., bez konieczności rejestrowania działalności można sprzedawać jedynie nieprzetworzone produkty roślinne i zwierzęce (z własnych plonów), np. owoce czy warzywa. Innymi słowy, sprzedaż chleba czy dżemu bez posiadania własnego biznesu jest nielegalna.

Aby osoba sprzedająca np. na sobotnim targu jabłka z własnego sadu mogła zaliczyć w 2016 r. zarobek ze wspomnianej wyżej sprzedaży do przychodów z innych źródeł, sprzedaż ta musi spełnić kilka warunków.

Warunki sprzedaży

Po pierwsze chodzi o sprzedaż bezpośrednio do konsumentów, więc nie może ona być wykonywana na rzecz przedsiębiorców, osób prawnych czy jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej. Po drugie, musi ona następować albo w miejscu przetworzenia produktów albo na targowiskach rozumianych jako wszelkie miejsca przeznaczone do prowadzenia handlu (wyjątkiem jest sprzedaż wewnątrz budynków i ich części). Po trzecie, do przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych nie mogą być zaangażowane osoby na podstawie umów o pracę, umów zlecenia, umów o dzieło czy innych o podobnym charakterze.

Dodatkowo, aby móc obrót ze sprzedaży takich domowych wyrobów uznać za przychody z innych źródeł, sprzedający je nie będzie mógł być przedsiębiorcą. Będzie za to musiał posiadać w miejscu sprzedaży jej ewidencję (i to odrębnie za każdy rok podatkowy) i zapisywać w niej co najmniej: numer kolejnego wpisu, datę uzyskania przychodu, kwotę przychodu i przychód narastająco od początku roku. Dzienne przychody będą musiały być zaewidencjonowane w dniu sprzedaży.


Katarzyna Miazek, Tax Care

Dołącz do dyskusji: Jak sprzedawać domową żywność poza działalnością

1 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
krzysiek
wykazujesz dodatkowe dochodz,powieksyasz konto emeryturz, uproszczone prawo podatkowe to mala biurokracja a wieksze dochody,wiecej zaufania i wyzsze kary dla nieuczciwych!
0 0
odpowiedź